Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sărbătoarea vecinătății

Astăzi, 15 septembrie 2019, se împlinesc 102 ani de la crâncenele lupte duse pe dealul Cireșoaia în timpul Primului Război Mondial. Pentru a marca acest eveniment de o deosebită încărcătură istorică și spirituală, dar și pentru îmbunătățirea colaborării dintre orașul Slănic Moldova și vecinii săi, Târgu Ocna și Dofteana, au fost organizate o serie de manifestări grupate generic sub titlul de „Sărbătoarea Vecinătății”.

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, la Monumentul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia, la granița dintre localitățile Slănic Moldova, Târgu Ocna și Dofteana, a avut loc festivitatea de comemorare a eroilor căzuți la datorie în timpul Bătăliei de la Cireșoaia, din Primul Război Mondial.

„În urmă cu doi ani am construit un Monument al Eroilor pe Dealul Cireșoaia, spre veșnica pomenire a sufletelor Eroilor noștri. Anul trecut am organizat o manifestare de omagiere, cu participarea bisericilor locale, a școlilor, a administrațiilor locale vecine și a Armatei. Anul acesta, pentru că Monumentul este amplasat în preajma limitelor teritoriale ale localităților vecine, Slănic Moldova, Târgu Ocna și Dofteana, am extins manifestările omagiale și am propus o mai bună cooperare administrativă, culturală și spirituală între cele trei localități, cu scopul de a realiza o dezvoltare durabilă și armonioasă pentru această frumoasă zonă a României”, a declarat Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova.

Tot sâmbătă, cu prilejul acestor manifestări a fost dezvelită și sfințită placa comemorativă în cinstea lui Ion Grămadă, scriitor, istoric și publicist bucovinean, erou al Primului Război Mondial.

În aceeași zi, cu începere de la ora 18:00, Fanfara Militară a Regimentului 15 Infanterie Iași a mărșăluit în ritmul muzicii, de la intrarea în Parcul Central al stațiunii Slănic Moldova spre Foișorul de Muzică, unde a susținut un concert.

La manifestările prilejuite de „Sărbătoarea Vecinătății” au fost prezenți reprezentanți ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, care continuă cu mândrie și respect Tradițiile de luptă ale Regimentului 15 Infanterie, eroi care au luptat și s-au jertfit în sângeroasele lupte din vara lui 1917, ai Primăriei Slănic-Moldova, Primăriei Târgu-Ocna, Primăriei Dofteana, ai Asociației Naționale Cultul Eroilor, numeroși localnici, dar și foarte mulți turiști.

Pe dealul Cireșoaia a fost amplasată și o scenă, unde au evoluat talente locale, copii, tineri sau adulți, grupuri folclorice locale sau din vecinătate, pentru a contribui la buna dispoziție a celor care au participat la manifestări.

„Sărbătoarea Vecinătății” a început vineri, 13 septembrie, și se va încheia astăzi, când, începând cu orele 14:00, vor fi organizate mai multe spectacole.

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *