Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Biserici ortodoxe

Mănăstirea „Ştefan cel Mare şi Sfânt” de pe muntele Bolovanu
În anul 1999 localitatea Slănic Moldova a apărut în ghidul mănăstirilor din Moldova prin ridicarea pe Muntele Bolovanu a unui nou aşezământ monahal, Mănăstirea Ştefan cel Mare şi Sfânt. Lucrările de ridicarea a noului locaş de cult au început din iniţiativa unui credincios originar din Borzeştiul lui Ştefan cel Mare, stabilit dincolo de ocean, în America, pe nume Vasile Gavrilă. Reîntors pe tărâmurile natale, acesta şi-a dorit să ctitorească o mănăstire pe Valea Slănicului. 
 Citește continuarea …

 

Biserica „Sfântul Ilie”
În războiul mondial 1914-16- 1918 staţiunea Slănic a fost greu lovită şi crud încercată.
Fiind chiar la graniţa ungurească şi având o cale de comunicaţie pe unde se putea uşor strecura în inima Moldovei, Slănicul a fost punctul principal al atacurilor duşmane. Şi atunci frumoasele vile particulare, împreună cu instalaţiile, au fost ca şi rase de pe faţa pământului. Din vechea staţiune elegantă, nu mai rămăsese decât mormane de piatră şi cărămidă.
Printre preţioasele clădiri distruse în timpul războiului, a fost şi istorica bisericuţă a Slănicului, cu hramul Sf. Ilie – cuib tainic de sihăstrie, uitat de mâna modernă, “civilizatoare” şi care singură mai evoca vizitatorilor amintirea Slănicului din alte vremuri.
Citește continuarea …

 

Biserica „Sfântul Gheorghe” – Cerdac
Parohia “Sfântul Gheorghe şi Cuvioasa Eufrosina” din Cerdac are o istorie zbuciumată.
Înainte de 1904 în Cerdac, nu exista biserică. Credincioşii, în jur la 50 – 60 de familii, după cum ne spun evidenţele parohiale, mergeau la biserica “Sf. Ilie “ din Slănic sau la biserica “Sf.Treime “ din Gura Slănicului.” Mergeau rar – spune părintele Gheorghe Albu în istoricul parohiei, păstrat în manuscris la biserică – mai ales la sărbători mari.
Citește continuarea …

Biserici catolice

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Slănic Moldova
Biserica din Slănic Moldova a fost construită spre sfârşitul perioadei interbelice, din piatră, fiind sfinţită în ziua de 8 septembrie 1943. A fost filială a parohiei Cireşoaia până în anul 1990 când a fost înfiinţată parohia. La 31 decembrie 1993 înregistrează 306 familii, cu 984 de suflete. Având o poziţie geografică minunată, cu izvoarele de ape minerale tămăduitoare, aici s-a construit o casă cu cinci nivele (subsol, parter, şi trei etaje) care cuprinde casa parohială şi casa de odihnă şi tratament pentru personalul cultului.
Citește continuarea …

 

Biserica Nașterea Sfintei Fecioare – Cerdac
Punctul de pornire în realizarea acestui lăcaş a constat iniţial în cumpărarea terenului, la 5 octombrie 2004, de către părintele Francisc Căzănel, de fericită amintire, care a voit să concretizeze dorinţa creştinilor din această comunitate de a avea propria lor biserică. Pe terenul respectiv se afla deja o construcţie mai veche din care s-au păstrat doar zidurile laterale consolidate ulterior. La 12 septembrie 2005 credincioşii din Cerdac în frunte cu pr. Francisc au început lucrările de construcţie a noii biserici sub îndrumarea arhitectului Gheorghe Herea.
Citește continuarea …

 

Biserica Sfânta Ana – Cireșoaia
Iniţial, localitatea nu a purtat numele de Cireşoaia, ci de Slănic; mai târziu, când acest nume a fost rezervat staţiunii balneare, s-a numit „Sfânta Ana”, căreia i-a fost destinată biserica. Ulterior s-a mai numit „Satu-Nou-Băi”, apoi şi „Satu-Biserica”. După ultima organizare administrativă a judeţului Bacău, localitatea a primit numele de Cireşoaia, după numele masivului muntos de alături, fost teatru de război între anii 1916-1918.
Citește continuarea … 

 

În Slănic Moldova își desfășoară activitatea și două Congregații Feminine: Surorile Providenței și Surorile lui Isus Răscumpărătorul.