Rezidența de artă contemporană ,,In Context Slănic-Moldova”, ediția ,,Compost”, 2019
Fascinată de spațiul artistic românesc, artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu a iniţiat în anul 2017, în premieră națională, un proiect de rezidență artistică internațională, intitulat ,,In Context Slănic-Moldova”, primul de acest fel desfășurat într-o stațiune din România.
Edițiile proiectului din 2017 (,,Sursa”) și 2018 (,,Sub cerul liber”) au avut ca invitați artiști din Brazilia și India, care timp de o lună au creat lucrări inspirate de istoria, geografia și tradițiile stațiunii de la poalele Nemirei.
Pornind de la literatura recentă despre impasul ecologic, vizibil în frecvența și intensitatea inundațiilor recente din zona Slănic-Moldova, rezidența ,,In Context” propune pentru ediția din 2019 a proiectului, prin metafora regenerativă a compostului, un experiment de reconsiderare a cunoașterii și creativității dintr-o perspectivă mai largă decât cea umană, transformând stațiunea într-un teren fertil pentru investigarea și testarea a ceea ce ar putea însemna ,,să fii împreună cu sau să gândești împreună cu”, într-un moment în care ideea de „simpoiesis” devine esențială pentru supraviețuire în artele, științele și politicile noncolonizante. Compostul acționează aici atât ca un comentariu asupra crizei ecologice, cât și ca o metaforă pentru metabolismul artei, artiștii canibalizându-și experiențele proprii precum și ale altora.
Prin abordări transdisciplinare, dialog și alianțe între artiști și specialiști din varii domenii, ediția „Compost” a rezidenței urmărește, finalmente, să îmbrățișeze condiția posibilului în procesele de redefinire și extindere a ideii de „noi” pentru un pământ viu.
În acest sens, în perioada 5 – 8 decembrie, Asociația de Artă ,,In Context Slănic-Moldova” a avut ca invitate în stațiune, reprezentantele a două companii islandeze specializate în strategiile de implementare a proiectelor culturale de anvergură în zone cu accesibilitate redusă, în vederea semnării unor parteneriate pe termen lung pentru dezvoltarea proiectului cultural ,,In Context”.
Vizita a fost susținută de către Ministerul Culturii si Identității Naționale, prin Unitatea de management a proiectului (UMP) RO-CULTURA, finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului bilateral, inițiativă menită să susțină schimbul de experiență și parteneriatele între România si țările donatoare, respectiv Norvegia, Islanda și Liechtenstein.
Astfel, Agusta Thorarinsdottir, care reprezintă ,,Einkofi Productions” din Islanda și Maria Kristin Gylfadóttir, colaboratoare a Centrului Islandez de Cercetare și manager ,,North Consulting Eht”, împreună cu partenerii locali ai proiectului ,,In Context” au vizitat zona și au discutat posibilitățile de colaborare pentru atingerea obiectivelor proiectului, acela de a transforma stațiunea într-un centru de artă contemporană, ecologie și dezvoltare umană, un laborator de învățare transdisciplinară prin artă și știință.
Cu această ocazie, delegația a vizitat izvoarele minerale din Slănic-Moldova, Salina din Târgu- Ocna și Clubul Elevilor ,,In Context” de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Slănic-Moldova. De asemenea, oaspeții slănicenilor au putut admira lucrările de artă realizate în cadrul edițiilor anterioare ,,In Context” (2017 și 2018) și amplasate în diferite locații din stațiune.
Schimbul de experiență între viitorii parteneri va fi completat de vizita în Islanda a reprezentantei Asociației de Artă ,,In Context Slănic-Moldova”, Alina Georgiana Teodorescu, fondatoare și coordonatoare a proiectului, în cadrul aceleași inițiative bilaterale.
Misiunea extinderii proiectului este crearea unui nucleu generator de experiențe bazate pe investigație, cercetare, interacțiune și cooperare, menite să încurajeze oamenii să gândească singuri, să înțeleagă complexitatea lumii globale și să acționeze solidar cu natura și generațiile următoare, pentru producția unui viitor viu, precum și crearea unei culturi de experimentare și de colaborare, ce inspiră învățarea, gândirea critică, curiozitatea, comunitatea, incluziunea și durabilitatea.
Se dorește astfel continuarea rezidenței de artă contemporană începută în urmă cu doi ani, extinderea festivalului de muzică experimentală și întărirea laturii educaționale a proiectului printr-o serie de evenimente adresate comunității locale și tinerilor din zonă.
Cele două parteneriate create prin această inițiativă se adaugă celui deja confirmat cu Universitatea de Științe din Oslo, Centrul de Excelență pentru Dinamicile și Evoluția Pământului, care va ajuta la documentarea și oficializarea caracteristicilor pe care le au în prezent resursele naturale din zonă în context global, toate acestea fiind elemente care vor contribui pe termen lung la generarea de turism cultural național și internațional, creșterea audienței și dezvoltarea antreprenoriatului cultural regional.
Proiectul artistei Alina-Georgiana Teodorescu (orginară din Slănic-Moldova) este inspirat din programul ,,Sandarbh”, inițiat în 2003 în regiunea Rajasthan din India și este un concept de exprimare a diverselor practici artistice ce urmărește să revitalizeze potențialul geografic și turistic al stațiunii Slănic-Modova, să redinamizeze social și cultural orașul prin schimburi artistice de durată, prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și prin dezvoltarea creativității în școlile din regiune, participante în activitățile programate în timpul rezidenței. Binecunoscută pentru izvoarele sale minerale premiate în trecut la expozițiile internaționale de la Paris și Viena, staţiunea Slănic-Moldova are o identitate distinctă definită de munții Nemira și pădurile care o înconjoară, oferind un cadru natural favorabil artiștilor interesați de impactul activităților umane asupra mediului, educaţie ecologică, dezvoltare durabilă, calitatea vieţii, comunitate, spiritualitate.
Programul proiectului ,,In Context” 2019 va include un adevărat festival de arte plastice și vizuale, muzică, performance, alte forme de exprimare artistică.
Sursa: www.incontextart.art
Romulus-Dan BUSNEA
0 Comments