Ravasitul Oilor – Ferma Dacilor – Editia I – 21-23 octombrie 2016
În perioada 21 – 23 octombrie la Slănic Moldova, pe muntele Bolovanu (aproximativ 6 km de oraş), la Ferma „Stâna Dacilor” a avut loc prima ediţie a festivalului „Răvăşitul Oilor”. Pe parcursul celor trei zile au participat în jur de 1000 persoane, cei mai mulţi venind duminică în ultima zi a festivalului, din jurul localității Slănic Moldova: Târgu Ocna, Moinești, Comănești, Onești, Bacău, dar și de la distanțe mai mari: Buzău, Brașov, Sibiu, Argeș, Iaşi, Suceava, Galați, Tulcea, chiar şi din Republica Moldova, aflând despre eveniment de la agenții hotelieri unde erau cazați, din presa scrisă sau din mediul online.
Oieri, producători de produse specifice oieritului, invitaţi, turişti, vizitatori s-au bucurat împreună de priveliştile de basm, de aerul curat şi de apetisantele gustări şi preparate culinare. Majoritatea celor intervievaţi au fost mulţumiţi de ce au găsit la faţa locului, drumul forestier nemaifiind considerat o piedică între cotidian şi acest colţ de rai. Mulţi din cei prezenţi au participat la ”Răvășitul oilor” și în alte părți ale țării. Printre ei s-au numărat și foști posesori de animale, îndrăgostiți de această veche îndeletnicire.
Pentru ca sărbătoarea să fie deplină organizatorii au invitat diverși artiști care au făcut ca acordurile muzicii populare tradiționale să umple inimile de bucurie și să îndemne la joc și voie bună, o demonstraţie live de sculptură cu drujba, foc de tabără. Invitatul special al evenimentului, actorul Cornel Palade, bun prieten al familiei Ciurlică, gazdele festivalului, în stilul caracteristic a oferit momente muzicale şi umoristice gustate din plin de cei prezenţi.
„Slănic Moldova a avut întotdeauna evenimente mai multe sau mai puține, în principal dedicate turiștilor și vizitatorilor. De data aceasta ne-am gândit să organizăm un eveniment dedicat comunității noastre , din respect pentru fermieri și producătorii noștri locali, pentru că Slănic Moldova pe lângă resursele naturale: apele minerale, aerul pur, lipsit de praf si particule ce pot provoca alergii, bogat în aerosoli si ioni negativi, microclimatul prietenos care îl avem, are și resurse provenite din agronomie.Tradițional, la Slănic Moldova am avut fermieri, am avut oieri, am avut văcari, am avut cultivatori din diferite domenii și ne dorim să repetăm în fiecare an această acțiune, ocazie cu care musafirii noștri, invitații, vizitatorii, turiștii, să guste și să cumpere bineînțeles, să consume produse locale, produse din mediul nostru sănătos în care locuim și creștem.
Pe lângă acest lucru ne-am dorit să promovăm valorile noastre culturale, portul nostru tradițional, muzica și dansul nostru, pentru că ele există, chiar dacă, istoric vorbind, nu suntem de foarte mult timp pe aceste meleaguri, aproximativ de 200 de ani. Cred că aceste lucruri se vor dezvolta foarte mult și vom reuși ca peste ani să creștem evenimentul și să atragem cât mai mulți turiști.”
Primar: Gheorghe Baciu
„Răvășitul oilor” este o tradiție specific românească de munte, drept pentru care ne-am dorit să facem o sărbătoare, un eveniment, prin care să aducem un omagiu uneia dintre cele mai importante activități ale localnicilor și în special respectul și prețuirea muncii acestora pentru strămoșeasca tradiție de creștere a animalelor.
Acest eveniment marchează sfârșitul anului pastoral. E perioada în care turmele de oi coboară din munți și sunt împărțite proprietarilor.
Cei prezenți la această manifestare au avea ocazia să se relaxeze și să se distreze în acest colț de rai la Ferma „Stâna Dacilor”, în mijlocul naturii. Ei pot admira animalele și consuma după plac produsele alimentare specifice oieritului: pastramă de oaie, bulz ciobănesc, caș, telemea, toate stropite cu vin din belșug.”
Liana Ciurlică – gazda evenimentului
Artişti şi Ansambluri folclorice prezente:
„Hora Comăneștiului”, „Gospodarii de pe Valea Asăului”, Geta Postolache, Silvia Ene, Iuliana Covaci și „Formația Live” .
Pentru alte imagini si video accesaţi pagina oficială de facebook a Primăriei Slănic Moldova: https://www.facebook.com/PrimariaSM/
0 Comments