Festivalul de umor ,,Marin Cimponeriu” – ediția I
În stațiunea Slănic-Moldova a început vineri, 14 iunie, prima ediție a Festivalului de Umor ,,Marin Cimponeriu”.
Manifestarea poartă numele regretatului regizor, scenarist și actor, Petru Mircea Marin Cimponeriu (1937 – 1998), care a activat timp de peste 20 de ani în stațiune, unde s-a remarcat printre altele, prin înființarea Casei de Cultură a Orașului și a Teatrului Popular de Comedie, prima instituţie de acest gen din ţară.
În prima seară a festivalului au evoluat pe scena din Pavilionul de Muzică, îndrăgiții actori de comedie Andrei Duban și Cornel Palade, acompaniați în susținerea momentelor umoristice de cântăreața Mihaela Condurache.
Primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, a prezentat în alocuțiunea sa câteva aspecte din istoricul teatrului slănicean, în cadrul căruia a activat și domnia sa, timp de șase ani, alături de alți actori amatori îndrumați de Marin Cimponeriu. Acesta a mai spus că acest festival va continua și în anii următori, în cadrul unui proiect de mai mare amploare, care să se poată desfășura în sala de spectacole a Cazinoului, așa cum a fost odinioară.
Un moment plin de emoţii l-a constituit fără îndoială, prezența lui Radu Cimponeriu, fiul regizorului slănicean, care în cuvântul său a mulțumit celor care au avut inițiativa de a da numele tatălui său unui astfel de eveniment teatral. De asemenea, acesta a mai spus că va sprijini organizarea edițiilor viitoare ale festivalului, alături de autoritățile locale și de toți care vor să readucă în prim plan tradițiile culturale și spirituale românești.
În cea de-a doua seară a Festivalului de Umor ,,Marin Cimponeriu”, care s-a desfășurat într-o primă ediție la Slănic-Moldova, între 14 – 16 iunie, spectatorii slăniceni și turiștii aflați în stațiune au asistat la un regal actoricesc și regizoral susținut pe scena Pavilionului de Muzică, de actorii Anca Sigartău și Marius Bodochi, acompaniați de compozitoarea și interpreta Manuela Cara, din Canada.
A fost un spectacol de music-hall, concentrat pe metehnele societății românești de secol XIX, și nu numai, readuse în atenția publicului de ,,Chirița în provincie”, savuroasa comedie cu cântece a lui Vasile Alecsandri, dar și prin interpretarea spumoasă, plină de nerv și umor a celor trei protagoniști.
În fapt, o satiră acidă a realităţilor politice, imperfecte, pe care le trăim cu toţii, într-o societate dominată de snobism, parvenetism, corupție, incultură, impostură, fariseism și demagogie.
O evoluție încântătoare, interactivă, condimentată pe alocuri cu momente după celebrele spectacole de revistă ale lui Constantin Tănase, cu partituri ale unor cântece tradiționale românești excelent susținute muzical de Manuela Cara, toate cuprinse în viziunea regizorală de excepție a lui Marius Bodochi.
,,Vreți să nu mai fiți triști și abătuți? Vreți să vă fie bine și să zâmbiți? Veniți la teatru!”, a fost îndemnul actriței Anca Sigartău.
În fine, un festival cu umor, muzică și distracție pe cinste, o reală provocare pentru edițiile următoare…
În a treia zi a festivalului inimile turiștilor au vibrat la unison pe melodiile cântate de Nelu Vald și Formația ,,Azur”.
Vă așteptăm și anul viitor!
Articol și foto R.D. BUSNEA
0 Comments