Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dan Perjovschi desenează la Slănic Moldova

Suntem în a treia lună de stare de alertă. Ce înseamnă să fii alert? Să observi, să fii prompt, să acționezi. Dan Perjovschi este unul dintre cei mai alerți artiști contemporani. Cu o conştiinţă critică vie și mult umor, Perjovschi confruntă, dezbate și prezintă lumea așa cum e, așa cum poate nu o vedem în iureșul zilnic, dar o recunoaștem dacă ne oprim câteva secunde și intrăm în spațiile de gândire desenate de artist. Pe pereți, pe geamuri, pe podea, pe tavan, pe stradă, pe trotuar, pe fațade, în ziare, în cărți, pe internet, pe orice suprafață. Cu creta, cu markerul, alb, negru, gri. Idei complexe în desene (aparent) simple. Precise, vitale. Desenele se șterg, ideile nu.

 

Pe 4 august, Dan Perjovschi va fi deschide o nouă expoziție la Centrala Artelor din Slănic Moldova și va susține un dialog cu publicul. Dan Perjovschi va desena pe fațada de sticlă de 13 metri lungime  și 3.5 metri înălțime a Centralei timp de o săptămână înaintea vernisajului. Reconvertită anul trecut de Asociația In Context în hub de creație și dezbatere, Centrala a fost construită în anii 90 pentru a alimenta Hotelul Venus din vecinătate cu energie termică. Centrala Artelor este spațiul în care are loc rezidența internațională In Context/Slănic Moldova, iar proiectul face parte din programul Asociației In Context de regenerare a stațiunii Slănic prin suscitarea interesului tinerilor de aici pentru arta contemporană ca formă de cunoaștere și acțiune colectivă, precum și prin dezvoltarea unui context deschis dialogului artistic internațional.

 

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români pe scena internațională după 1990. Artistul circulă nonstop, local și global, ca un jurnalist de investigație pe teren: observă, se documentează, citește presa și fluxurile de știri online, vorbește cu oamenii, postează pe Facebook, filtrează surse și imagini, extrage idei și creează în flux. A realizat sute de expoziții și proiecte personale și de grup la MoMA New York, Tate Modern Londra, Kiasma Helsinki, MACRO Roma, Kunsthalle Basel, MAC Marsilia, Bienala de la Veneția, Bienala de la Sydney, etc. A primit premii prestigioase, printre care George Maciunas Award în 2004 și Princess Margriet Award în 2012, ultimul pentru întreaga activitate, împreună cu soția sa, artista Lia Perjovschi. Este ilustrator și comentator la Revista 22 încă de la apariția primului număr în 1990. Locuiește la Sibiu și București.

 

In Context/Slănic Moldova este un proiect de rezidență artistică internațională inițiat și coordonat de artista Alina Georgiana Teodorescu, născută în Slănic. Început în 2017, programul sprijină creația artiștilor interesați de ecologie și comunitate, dialogul între artiștii români și internaționali, participarea comunității locale și a școlilor din regiune la activitățile din timpul rezidenței, precum și revitalizarea potențialul turistic al stațiunii, puternic afectată de lipsa investițiilor și de migrația economică. Rezidența se încheie cu o expoziție și un festival internațional de muzică experimentală, cu scene amenajate în pădure, în parcul central al stațiunii și la Salina Târgu Ocna.

 

Expoziția artistului Dan Perjovschi are loc cu sprijinul Primariei Slanic-Moldova, Asociatia Prietenii Slanicului, Hotel Dobru, Vila Teleconstructia, Luiss

 

Mai multe detalii la:  www.incontext.art

 

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *