Concurs Open de Table și Backgammon 12 – 14 mai 2017
Istoria jocului de table
S-a crezut ca jocul își are originea într-un joc egiptean numit Senet, ce semăna cu tablele, prin mutări decise de zaruri. Totuși, descoperiri recente, indică faptul că jocul este originar din zona de granița estică a Iranului, aproape de Afganistan, unde un joc similar a exista în jur de anii 3000 î.e.n. Chiar și Romanii antici au jucat un număr de jocuri similare cu tablele, deși nu au supraviețuit prea multe informații referitoare la reguli și dacă jocul a supraviețuit.
În engleză, cuvântul „backgammon” se crede că deriva de la „back” (înapoi) și cuvântul „gamen”(game – joc) regăsit în engleza medievală.
Tabula a fost un fel de table jucat de romanii antici. Se numea tabula, ceea ce se traduce prin „table” sau „planșetă”, deoarece se juca pe o planșetă specială. Tabula are anumite similarități cu jocul egiptean Senet, care este datat cu aproximativ 3000 î.e.n.
Jocul Tabula era similar cu Tablele asa cum le știm noi acum, aceeași planșetă era utilizata cu 15 piese pentru fiecare jucător, scopul jocului fiind același: să fii primul care scoate toate cele 15 piese de pe tablă. Diferența consta în faptul că jocul începea fără nicio piesă pe planșeta, acestea fiind introduse în urma aruncării zarurilor. De asemenea, se utilizau 3 zaruri în loc de doua. Și nu în ultimul rând, amândoi jucătorii își introduceau piesele pe tabla în aceeași parte și mutau în sensul acelor de ceasornic.
In 1970 jocul de table a devenit un capriciu, cu competiții pe bani grei, pentru lumea bogătașilor. De atunci, popularitatea sa a pălit, dar este în continuare jucat de multi oameni și sunt cluburi de table în toată lumea.
În colaborare cu Federația Română de Backgammon, Slănic Moldova a fost gazda unui astfel de concurs cu participarea a peste 100 de pasionați ai acestui joc în perioada 12 – 14 mai, într-unul dintre frumoasele hoteluri din Slănic Moldova.
Între partidele jucate, concurenții au vizitat stațiunea noastră fiind martori la minunatul spectacol de culori și sunete oferit de natura care se trezește la viață.
Castigatori:
Concurs de Table (60 jucatori)
Locul 1 Stan Ilie ( Bragadiru),
locul 2 Balan Florin-Daniel (Onesti),
locul 3 Atodiresei Cristian-Gabriel (Dorohoi),
locul 4 Arminia Mihai Catalin (Onesti),
locul 5 Ochiulet Marius-Emil (Constanta),
locul 6 Mihuta Florin (Galati),
locul 7 Rentea Vasile (Casin-BC} ;
Concurs de Backgammon (48 jucatori)
Locul 1 Leon Dorel (Bacau),
locul 2 Antohe Cristian (Tg.Ocna),
locul 3 Mihuta Florin (Galati),
locul 4 Dobromir Kyurchiev Sofia BG,,
locul 5 Radu Vasile (Bragadiru).
Trofeul Fair Play a fost acordat domnisoarei Denisa Lungu din Tg.Ocna.
Concursul de table cu participare feminina 8 jucatoare:
locul 1 Rodica, locul 2 Gabriela, locul 3 Crina.
Concursul pe echipe backgammon (22 echipe) :
locul 1 Nica Ion/ Cocica Ionut (Bucuresti),
locul 2 Antohe Cristian/ Ciobanu Ioan (Tg.Ocna),
locul 3 Sdrobis Ciprian/ Balan Florin (Onesti),
locul 4 Veres Marius/ Buciuleac Ioan ( Timisoara/ Brasov).
Au fost acordate premii totale in valoare de 35000 lei (7850 euro). Multumim Hotelului Dobru pentru sustinerea financiara a competitiei cat si pentru calitatea serviciilor. Multumim Exclusiv TV Onesti si Tele Moldova.
Au participat jucatori din 25 localitati: Sofia-BG, Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj, Brasov, Bacau, Galati, Bragadiru, Onesti, Moinesti, Tirgu Ocna, Predeal, Dofteana, Dorohoi, Vatra Dornei, Buhusi, Suceava, Reghin, Solont BC, Urziceni, Casin-BC, Adjud, Urechesti-BC si Slanic Moldova.
Jocul si zarurile au tinut cu jucatorii din judetul Bacau. FELICITARI !!!
0 Comments