Centrala care produce energie creativă
Fosta centrală termică a hotelului „Venus” din stațiunea Slănic-Moldova a devenit galerie pentru tineri artiști din Islanda și România, care expun aici, în cadrul proiectului de rezidență artistică internațională „In Context”, aflat la ediția cu numărul trei, intitulată „Compost”.
Aceștia, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și cu volunatri ai Asociației „Prietenii Slănicului” și Asociației de Artă „In Context Slănic-Moldova” au transformat pereții jilavi și murdari într-un spațiu perfect pentru artă, mai ales că și mesajul expoziției se potrivește perfect cu ambientul creat.
Totul a fost amenajat de la zero, respectiv alimentarea cu electricitate, montarea spoturilor, curățirea și pregătirea spațiului de expunere, ca și realizarea unei terase în aer liber, de unde pot fi admirate lucrările de artă aflate în galeria din centrala dezafectată.
Iar designul și dimensiunile ferestrelor ce dau spre inima munților, oferă un plus de inspirație și motivație pentru desăvârșirea actului de creație.
Timp de câteva ore, vizitatorii au putut admira lucrările artiștilor expuse în centrala care acum produce idei creative și inovatoare pentru un Antropocen mai bun, concept ce simbolizează influențele tot mai nefaste ale omenirii asupra planetei și, în primul rând, asupra climei, care se încălzește mult mai rapid față de ritmul avut în timpul ultimei interglaciații. În explorarea acestui spațiu, aceștia au fost ghidați de artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului „In Context Slănic-Moldova” și de curatorul expoziției și criticul de artă, Simona Nastac.
„Prin lucările prezentate în cadrul vernisajului, artiștii invitați și-au propus să atragă atenția asupra acțiunilor umane care pereclitează mediul natural, să experimenteze noi modalități de reconsiderare a impactului omului asupra pământului, în fapt, o continuare prin interpretare a mediului natural și cultural al zonei, ce capătă noi valențe de la o ediție la alta”, a spus Alina-Georgiana Teodorescu.
„Insuficiența sinelui”, „Planul secret al plantelor urbane”, „O altă lume este încă posibilă”, „Fără roz, nici verde”, „Întâlnire probabilă cu urșii: de la apus la răsărit”, performance-ul ,,Măr după măr după măr” sunt câteva dintre realizările artiștilor islandezi și români care vor complete galeria de artă contemporană a stațiunii Slănic-Moldova. Expoziția a inclus și lucrările câștigătoare ale concursului „Compost”, semnate de elevi ai Colegiului Național de Artă „George Apostu” din Bacău: Călin Vizante (desen), Diana-Denisia Acatrinii (lucrare în tehnică mixtă), Ioana Culacou și Sabrina-Ioana Dâscă (fotografie).
Romulus-Dan Busnea
foto: Romulus-Dan Busnea
0 Comments