Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Campania „Izvoarele sunt şi ale tale!”

donatie-2Stațiunea Slănic Moldova a fost dintotdeauna renumită pentru izvoarele minerale cu proprietăți binefăcătoare. După 1989 istoria acestor izvoare a fost extrem de zbuciumată. Ne dorim ca această prezentare să lămurească odată pentru totdeauna acestă istorie, CUM și DIN CE MOTIVE s-a ajuns la situația de față.
Sunt două componente esențiale în această istorie:
1. Izvoarele minerale au fost și sunt ale Statului Român, ele nu pot fi înstrăinate – pot fi date în exploatare pe baza unei licențe de exploatare – iar aici situația este în felul următor: această licență a fost deținută până în 4 martie 2016 de către SC Perla Moldovei SA, în momentul de față fiind anulată.

 2.Terenurile și aleile de acces aferente acestor izvoare, (care pot fi proprietate publică sau privată) la care ne referim în continuare.


Înainte de revoluție terenurile și căile de acces de la izvoare au fost deținute de I.B.C. – Intreprinderea Balneoclimaterică Slănic Moldova, care ulterior a devenit SC Perla Moldovei SA.
În toată această perioadă SC Perla Moldovei SA a devalizat și vândut patrimoniul fostei I.B.C. Slănic Moldova, care includea nu numai terenurile și căile de acces de la izvoare ci și numeroase vile, hoteluri, Clădirea Cazino, Complex Racoviță, Complexul Turistic Cerdac și alte terenuri situate „strategic”.
Tot în această perioadă SC Perla Moldovei SA a taxat agenții economici din Slănic Moldova pentru folosirea acestor ape binefăcătoare cu sume importante de bani.
In 2004 SC Perla Moldovei SA a donat Primăriei DOAR o parte din aleile de acces către izvoare NU și terenurile aferente izvoarelor, motivul fiind simplu: aleile trebuiau întreținute iar SC Perla Moldovei SA nu era interesată să cheltuiască. SC Perla Moldovei SA a păstrat în schimb terenurile aferente izvoarelor și o parte din căile de acces (Primăria se află în litigiu pentru calea de acces de la „Izvorul nr. 15” până la „Izvorul Sonda 2”).

izvoare-1

izvoare-2

izvoare-3In anul 2014 SC Perla Moldovei SA având datorii neachitate către SC Flora SRL, a fost executată de aceasta, care a preluat terenurile de la izvoare mai putin terenul de la „Izvorul Sonda 3”. Astfel din anul 2015 aceste terenuri se află în proprietatea SC Flora SRL.
Pe 16 mai 2016, lichidatorul judiciar curăța SC Perla Moldovei SRL – societate în faliment – de ultimele active, scoțând la licitație terenul aferent „Izvorul Sonda 3”  care s-a vândut către o persoană privată deoarece conducerea UAT din acea perioadă în frunte cu Andrei Șerban, nu a manifestat niciun interes pentru preluarea acestui teren, în condițiile în care SC Perla Moldovei SA prin firma lichidatoare a înștiințat Primăria Slănic Moldova de vânzarea acestui teren.

Imediat după această tranzacție, SC Flora SRL a primit din partea unei societăți private ofertă de cumpărare pentru alte terenuri de la izvoare, respectiv cele aferente „Izvorului 300 de scări”, „Sonda 2” și „Izvorul 3”, motiv pentru care Lichidatorul Instant Expert SPRL a organizat o licitație publică pentru vânzarea acestora pe data de 31.10.2016.

În urma unei analize a tuturor posibilităților, întrucât aceste terenuri au trecut la mai mulți proprietari, ultimul proprietar poate fi de bună credință, Consiliul Local al UAT Slănic Moldova a aprobat participarea la această licitație, cu unanimitate de voturi, de asemenea și începerea procedurii de răscumpărare la preț de evaluare a celorlalte terenuri rămase încă în proprietatea SC Flora SRL.
Primăria Slănic-Moldova a participat la această licitație, câștigând-o în fața altor licitatori, prețul final crescând prin licitări de la 54.000 RON la 79.000 RON.

Motivul începerii acestei campanii de strângerii de fonduri „ Izvoarele sunt și ale tale!” este pentru nu avem aceste fonduri și nu am reuși fără ajutorul oamenilor de bine. Nu ne putem permite să așteptăm rezolvarea situației haotice în care se află izvoarele minerale printr-o acțiune judiciară care ar putea dura și până la 10 – 15 ani, dar ne considerăm datori ca în paralel să demarăm și această acțiune pentru a trage la răspundere pe cei responsabili.

Slănic Moldova nu poate exista fără izvoarele minerale și nu poate aștepta sau risca decenii de procese și litigii care nu asigură că vom readuce izvoarele în proprietatea comunității. În momentul de față este cea mai rapidă și eficientă metodă pentru ca atât terenurile aferente izvoarelor cât și licența de exploatare să revină comunității, în așa fel încât izvoarele să curgă natural și în mod liber pentru toată lumea.

Cel mai ușor este să stai deoparte și să critici, dar în această situație este nevoie de implicare. Nimeni nu este obligat să doneze, dar cei care o vor face rămân în cartea istoriei și în conștiința comunității și a urmașilor noștri.

Nu avem voie să fim spectatori la ceea ce se întâmplă.

IMPLICĂ-TE ȘI TU!

campania-izvoarele

Tu ce alegi?
Tu ce alegi?

Pentru certificate şi documentele aferente vă rugăm sa ne scrieţi cu datele personale:Nume/cnp/adresă pe adresa de email: doneazaslanic@gmail.com

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *